tabory

ZÁCHRANÁŘI

13.–17.7.2020

Příměstský tábor, na němž se účastníci každý den setkali s jinou složkou záchranného systému.

Příměstský tábor se zaměřením na záchranné složky (hasiči, vojenská policie, vojáci a záchranná služba). Každý den jsme jezdili na kolech a přemísťovali jsme se na jednotlivá místa k záchranným jednotkám, kde jsme měli různorodý program. Jeden den jsme si vyzkoušeli jízdu na koloběžkách. V týdnu kdy tábor probíhal, bylo docela teplo, takže jsme tábor přizpůsobili počasí a navštívili hlavně vodní plochy v blízkém okolí Olomouce. Výlety do okolí vedly výhradně po cyklostezkách nebo málo frekventovaných cestách.

První den byl seznamovací. Poznávali se mezi sebou, ale také hned jsme vyrazili na heliport, kde jsme měli domluvenou schůzku se záchrannou službou. Záchranář nám ukázal, jaké vybavení s sebou vozí v malé sanitce. Popsal nám vnitřek jednotlivých brašen a odpovídal na zajímavé dotazy dětí. Vyzkoušeli jsme si i speciální tvrdnoucí matraci, která se používá při poranění páteře. Vrtulník nám před nosem uletěl na výjezd, takže si jeho prohlídku musíme nechat na příště.

Druhý den jsme se ještě věnovali poskytování první pomoci – ošetřovali jsme rány a na figuríně jsme zkoušeli masáž srdce. Podívali jsme se na videa z dopravní výchovy a odpoledne vyrazili na kolech a koloběžkách na dopravní hřiště, kde jsme jezdili a naučili se, jak se správně odbočuje do leva a jak se dává přednost zprava.

Třetí den jsme jeli na základnu hasičů v městské části Povel. Zde jsme měli velkou prohlídku garáží a viděli jsme, co všechno musí hasičské auto mít. Hasič nám vyprávěl o pracovním vytížení, provázel nás po základně a děti se pak mohly ptát na informace, které je zajímají. Někteří z nás mohli nahlédnout i na dispečink, kam se lidé dovolají, když volají 112. Odpoledne jsme strávili v bikeparku v Nemilanech sjížděním překážek na kole.

Čtvrtý den k nám přijela vojenská policie se svou technikou. Mohli jsme si vyzkoušet i neprůstřelnou vestu. Odpoledne jsme strávili ve vodě, v páře a na toboganu v bohuňovickém Centru zdraví.

Pátý den jsme na kolech vyrazili do kasáren v Hodolanech, kde jsme měli povídáni s vojákem z mise v Afganistánu. Dále jsme viděli robota, který likviduje miny, a také jsme si vyzkoušeli protiminový oblek. Druhá fáze pak byla prohlídka vojenské techniky (tanky, velká auta, džípy a další). Odpolední výlet do Velké Bystřice a závěr na DDM, kde jsme vyhodnotili celý týden.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří na táborovém programu podíleli.

Podle ohlasů se tábor dětem líbil a myslím si, že se vydařil a smysluplně naplnil dětem jejich volný prázdninový čas.

Aleš Pátek