vytvarka

21+

20.1–26.3.2021


Druhý ročník výstavy prací lektorů a přátel Oddělení výtvarné výchovy Domu dětí a mládeže Olomouc.. 

Galerie Domu dětí a mládeže Olomouc zve na novou výstavu lektorů výtvarného oddělení nazvanou 21+. Podívejte se, rozhodně to stojí za to.

Celý rok, každý týden vymýšlejí nápady, ve volném čase pracují s dětmi v kroužcích a v létě s námi jezdí na tábory, jsou to vysokoškolští učitelé, mistři svého oboru, malíři, kamarádi z letních táborů a studenti katedry VV PdF UP Olomouc.

Na výstavě je k vidění soubor třinácti grafických listů V hlavě, část diplomové práce Petry Vaculíkové. Co se honí hlavou člověku s neutrální maskou na tváři? Příroda, technologie, nálady v podobě chobotnice, krakena.

Akvarely Hany Teplé nás vrací do období LP desek. Připravila Obaly na staré desky. a také soubor akvarelů Ptáci. V Domě dětí a mládeže Olomouc vede kroužky výtvarné výchovy a dřevodílny.

„Oslovil mě Radek, abych mu dal nějaké svoje fotky, že chce napsat písničku," říká kolega Láďa. Byl rok 2019. Vybral si fotografii Lázně Kynžvart 2013 a napsal písničku Tak už mi zahrej. Stala se součástí výstavy 21+ v Galerii DDM Olomouc a provází nás mezi obrazy, fotografiemi, sochami, tvorbou z keramické hmoty. Stala se také ústředním motivem virtuálního zpracování výstavy ve formě videa.

Z keramického světa představuje Monika Dokoupilová svůj interní deník. Začíná 28. března 2020. Každý den zmáčkne placičku porcelánu, zapíše datum, zaznamená kobaltem svůj dojem z toho dne. „Zapisuje" si tak poctivě každý den této virové doby... Už jich bude kolem tří stovek. K vidění je první měsíc.

Keramik Václav Kupčík vede kroužek keramiky pro dospělé. Keramický stolek a několik misek zakouřené v obří peci v Kohoutově. Páleno dřevem.

Martina Havelková z hlíny loudí zvuky. Chrastítka a na vysoko pálené okaríny a píšťalky modeluje v ruce. Víte že, okarína hraje ještě měkká už před výpalem?

Motýlí pexeso, součást dřevěného plotu. „Hledej dvojičku motýla a jeho housenky", klasická naučná hra pro děti. Suchý pařez, co zalévala Nastěnka – další hudební prvek naší výstavy. Autorka Šárka Marxová Kvochová.

Portréty kamarádů – olej na plátně. Marie Vyhlídalová má hodně přátel. V DDM Olomouc vede kroužek výtvarné výchovy. Představuje zde i soubor akvarelů Koníci na Semenci, Rozkvetlá louka, V dešti.

Obraz V zahrádkách, olej na plátně, vypovídá o barevném životě Petra Exlera, zakladatele keramické dílny DDM Olomouc, vysokoškolského učitele, milovníka běžek a hlavně kamaráda.

Ze světa fotografie vás upoutá fotograf a skvělý kytarista Vladimír Janek – Na zámku Kynžvart a dvě fotografie Recyklace.

Tomáš Jemelka – fotograf a dokumentarista, náš dlouholetý kamarád, zimní plavec a cimrmanolog. Jeho fotografie přibližují atmosféru letních výtvarných a fotografických dílen.

Dalším hudebním dotykem naší výstavy je fotografický triptych Jaroslava Šimečka.

Marcela Dostálová, žena renesanční, zimní plavkyně a chovatelka včel vystavuje humorné portréty zeleniny v barevné fotografii a pro děti keramický zásobník na pastelky.

Kristýna Palečková, studentka PdF UP Olomouc, se věnuje ve výtvarném kroužku předškolním dětem. Z vlastní tvorby představuje příběh červeného deštníku.

Módní návrhářka Veronika Chorá vede kroužek výtvarné výchovy s textilní tvorbou. Z její dílny na výstavě uvidíte šaty a společenský klobouček.

„Tvá hudba bude černobílá", tak končí písnička Radka Ježowicze. Je milé, že se stala součástí výstavy výtvarného oddělení DDM Olomouc. Hudba propojuje zdánlivě neslučitelné.

 

Šárka Marxová Kvochová
oddělení  výtvarné výchovy DDM Olomouc

 

Článek v Olomouckém deníku