tabor_noc

VIKINGOVÉ

21.–29.7.2021

Tématem tohoto pobytového tábora na naší základne v Ochozu u Konice byli Vikingové. Děti byly po příjezdu rozděleny do pěti skupin po osmi jako žoldáci a vedoucí byli jarlové. 

Cílem celotáborové hry bylo vybojovat území a postavit co nejlepší osady v Anglii. Postupně se najaly posádky, postavily lodě, odplulo se do Anglie, stavěly se osady, došlo na přepadení Angličany, snahu o pomstu a na závěr získání respektu a pozemků zpět.

Letos byl tábor trochu náročnější než loni, zařadili jsme několik náročnějších her a úkolů, které musely děti řešit pod tlakem. Bylo méně času a volných chvil, které by děti mohly trávit s kamarády. Opravdu jsme jim připravili naplněný, aktivní a nabitý program.

Celotáborové hry byly vybrány tak, aby se děti dostaly do styku s přírodou, vydaly se mimo své komfortní zóny do situací, kde musely řešit konflikty, spolupracovat s ostatními, orientovat se v prostředí, poznávat zvířata a rostliny a získávat tak zkušenosti do budoucna. Už samotné spaní ve stanu bylo pro mnohé velkým zážitkem. Nejlépe hodnocená byla výroba vlastních štítů a mečů, které děti používaly každý den.

O volných chvílích si mohly děti spolu hrát deskové hry, sportovní hry nebo jen tak trávit čas s kamarády. Pro rozvoj kreativního cítění a jemné motoriky byly vybrány různé výtvarné techniky, kde si děti mohly vyrobit různé předměty, které si pak odvezly domů. Jindy zase měly děti možnost zdokonalit se v bojových a úpolových dovednostech jako šermování s vyrobeným mečem a štítem. Naučily se střílet z luku, poznávat rostliny nebo ošetřit drobná poranění.

Večerní program byl věnován nočním hrám jako průchod lesem nebo hraní a zpívání známých táborových písní. Jelikož jezdíme už čtvrtý rok za sebou, tak se většinou známe z loňských let a je to pro nás i děti příjemné. To je pro nás i zpětná vazba, že se jim náš tábor líbí.

Aleš Pátek