masopust

Masopust v parku

16.2.2021


Podívejte se na výjev z živého obrazu pracovníků Domu dětí a mládeže Olomouc, kteří se rozhodli projít, proběhnout, vyvenčit v dvoumetrových rozestupech v masopustních maskách ve Výpadu pro pobavení sebe, kolemjdoucích dětí i dospělých.

„Chybí řezník!", přečetl smsku hastrman a prase zakvikalo radostí, že dnes na porážku nepůjde.

Masopoustní radovánky v olomouckém parku proběhly v úterý 16. února, o den později začal čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Tento den se křepčí, pije, tancuje a probíhá souboj Masopustu s Půstem, pánem postního období. Sic je hubený, bledý, na nohách jen hadrové onuce, v ruce dlouhé chudé bidlo, sílu však má. Dokáže bojovat s tučným rozpustilým divočákem Masopustem, který se ohání kyjem obaleným klobáskami a špekáčky. Divočák se nevzdává. Statečně se staví znovu a znovu na nohy. Šašek jim k tomu radostně bubnuje, kočička poskakuje.

Hastrmánkovi zpívají všechny žáby, které si poschovával po kapsách. Pečlivě střeží ulovenou dušičku a láká další do hrníčku.

Nevěsta Vlasta si užívá svého svatebního dne. V našem kraji nejsou obvyklé domluvené svatby, ale Vlasta je s vybraným ženichem spokojená. Myslím, že jiskřička lásky přeskočila, i ženich se tváří šťastně. Přejeme jim mnoho štěstí a kupu dětí k tomu.

Kostlivec hrozivě obchází, střeží pořádek a jen pohledem udržuje chladnou hlavu kozlíkovi. Medvědí kožíšek těší přízní hlavně děti.

Obraz holanského malíře 16.století Pietera Bruegela st.
Cituji (Dějiny umění/6 José Pijoan): Obraz předvádí ubohé masky, které jsou už zřejmě unaveny masopustním křepčením a chystají se na půst, jejž tu ohlašují ryby. Spontánní, živá přirozenost postav je ve skutečnosti výsledkem dlouhé práce, trpělivých kompozičních studií a promýšlení barevných gradací.

 

Šárka Marxová Kvochová
oddělení  výtvarné výchovy DDM Olomouc

Článek v Olomouckém deníku