uvod_deti

Praha patří dětem

17.–19. září 2021

Výprava do Prahy 17. století začala symbolicky odpoledne 17. září na olomouckém vlakovém nádraží. Odtud jsme s devítičlenným týmem školáků vyrazili do Domu dětí a mládeže na Karlínském náměstí..

Ještě ten večer jsme se zde společně s dalšími devíti týmy z celé republiky stali svědky defenestrace místodržících Viléma Slavaty a Jaroslava Bořity. Za olomouckou skupinu si let z balkonu vyzkoušel
novinami vycpaný „Franta Pepa Jednička" a dopadl poměrně obstojně (a na zem, jako všichni ostatní). 

Po rekonstrukci historických událostí roku 1618 čekala děti noční hra v nedalekém parku a nakonec zasloužený odpočinek v prostorách tanečního sálu Karlínského Spektra.

Sobotu 18. září odstartovala napínavá stopovací hra, která nás provedla po významných historických místech Prahy. Děti se při ní musely orientovat jen s pomocí přidělené mapy a kolemjdoucích, bez mobilních telefonů a nápovědy vedoucích. Celkem devět stanovišť s úkoly dovedlo hráče až pod Bílou horu, kde se odpoledne odehrála velkolepá rekonstrukce bitvy z roku 1620. Před našima očima (a ušima – na výstřely z děl jsme vzpomínali ještě dlouho potom) ožila 400 let stará událost, jejíž výsledek na dlouhé roky ovlivnil vývoj českých zemí.

Po bitvě a večeři v Usedlosti Ladronka jsme se vrátili zpět na naši karlínskou základnu, kde proběhlo vyhlášení dvoudenního soutěžení a snah o pomoc českým vojákům. Olomouc si odnesla šesté místo
a kromě odměn v podobě kompasů taky spoustu zážitků z živé výuky dějepisu.

Neděli dopoledne zpestřil volitelný program v lanovém centru, kde si naše víkendová parta ještě víc upevnila vztahy při vzájemném jištění na lanech. Zpět do naší doby a města jsme se vrátili ve tři hodiny odpoledne.

Za celou organizaci akce Praha patří dětem moc děkujeme a doufáme, že se uvidíme třeba zase napřesrok.

Soňa Kolářová a Aleš Pátek