drahanska_vrchovina

TOULKY OLOMOUCKÝM KRAJEM

8.–12.8.2022

Příměstský tábor, během kterého jsme poznávali krásy našeho kraje. 

V pondělí jsme vyjeli vlakem do Hrubé Vody, kde jsme začali výšlapem na zříceninu hradu Hluboký. Poté jsme přes lesy a sjezdovku zamířili k hotelu, kde jsme ještě stavěli lesní domečky pro skřítky. Po obědě jsme navštívili vodní hřiště a skřítkovské štoly, které jsme prolezly, a pohráli si na hřišti. Cestu zpět jsme jeli opět vlakem.

V úterý jsme vyjeli na koloběžkách a na kolech do Bohuňovic. Zde jsme využili služeb místního Centra zdraví a strávili jsme 2 hodiny na bazéně. Mají zde tobogan, vířivku a bazén, kde jsme si dobře zaplavali. Po obědě jsme hráli hry a dováděli na hřišti. Zpět jsme na koloběžkách a kolech opět projeli po cyklostezce až do Olomouce.

Středeční výlet autobusem nás dovezl až na hrad Helfštýn. Zde jsme absolvovali prohlídku s průvodcem na třetí nádvoří a poté sami jsme si prošli palác a věž. Zde jsme se kochali výhledy do Moravské brány. Po obědě jsme zastavili ještě na chvíli v Lipníku nad Bečvou, kde jsme měli možnost vystoupat na zvonici a dozvědět se zajímavé informace o místních zvonech. Po procházce přes náměstí a meditační zahradu jsme autobusem odjížděli zpět domů.

Na čtvrtek byl naplánován výlet autobusem do Teplic u Hranic na Moravě. Zde jsme navštívili Zbrašovské aragonitové jeskyně a také nejhlubší propast na světě – Hranickou. Zde jsme absolvovali prohlídku s průvodcem a zjistili jsme, že v místní jeskyni není taková zima, jako v jiných jeskyních. Po prohlídce jeskyně jsme přešli přes řeku Bečvu a pokračovali na výšlap k hranické propasti. Na informačním panelu jsme si mohli přečíst zajímavosti o objevování dna propasti. Po obědě jsme pokračovali zpět na promenádu, kde jsme se občerstvili lázeňskými oplatky, okoupali v Bečvě a pokračovali domů.

V pátek si pro nás připravila městská policie přednášku o tom, jaký je rozdíl mezi městskou policii a státní policií. Dále jsme si zkoušeli obranné obleky a chrániče a také jsme si zastříleli z malé laserové pistole. Po obědě jsme zakončili tábor rozdáním cen a poděkováním a focením.

Tábor se nám velice líbil, věřím v další spolupráci a doufám, že byly všechny děti spokojené.

Aleš Pátek