masopust

Masopustní rej

9.2.2024


Setkání dětí a žáků olomouckých škol, na kterém se seznámili s tradicí Masopustu a mohli volně tančit, dovádět a sledovat boj Masopustu s půstem.

V Bezručových sadech už potřetí proběhl souboj Masopustu s Půstem. Dům dětí a mládeže Olomouc pořádá pro děti, zvířátka, maškary, sousedy a sousedky Masopustní rej. Hudecká muzika Hejčíňan pod vedením pana učitele Martina Stánce hrála k tanci cikánkám, kozlovi, zlatému jelenovi a mnoha dětem ze škol a školek.

Letos byl Masopust při síle a bojoval ověnčen špekáčky svým dřevěným mečem a při jedné potyčce se skutečně Půst stáhl, aby nabral sílu na noví úder. Masopust se nechce vzdát své vlády, zvláště když děti Masopusta pokřikem povzbuzovaly. Růžové prasátko roznášelo koblížky, babka bylinkářka nabízela horký čaj. Jedno děvčátko tlačilo kočárek plný koblížků - tolik jich bylo. Všimli jste si vysokého šaška? Měl možná i tři metry, sahal až k větvím a hrál si s dětmi na žoldléře. A ten malý šašek mu byl sotva po kolena. Ženich hledal nevěstu, tolik sličných i divokých, ani jedna se mu nelíbila. Tak snad za rok.

I Půst zvítězil a dětem pokynul, že nyní od Popeleční středy zasedne na čtyřicet dnů na trůn. Bez sladkostí nebo bez mobilů? Jaké odříkání si vybereme?